Forskallingsbrædder eller forskalling anvendes typisk til loftkonstruktioner, hvor forskallingstræ anvendes som tværbrædder på f.eks. spærtræ. Loftmateriale som f.eks. træbeton og loftbrædder skrues eller skydes op i forskallingsbrædderne. Granforskalling høvlet eller ru er i den laveste sorteringskategori, hvorfor der må forventes flere knaster og skrå kanter eller bomkanter.
Forskallingsbrædder fås som høvlede eller ru. De fleste vælger de høvlede forskallingsbrædder, da høvlingen sikrer en ensartet tykkelse og at du har en pæn side. De er ikke kun økonomisk overkommelige, hvilket gør dem til en attraktiv løsning for mange byggeprojekter, men de er også lette at arbejde med og kan tilskæres for at passe til specifikke mål og former.
Vi tilbyder høvlede forskallingsbrædder i dimensionerne 21x95 mm i flere længder og 21x45 mm, hvor ensartet tykkelse er nødvendig, især ved opsætning af pladebeklædning på vægge og lofter. De ensartede brædder sikrer en glat og jævn overflade, hvilket er essentielt for et flot slutresultat. Forskallingsbrædder er således en alsidig løsning, der understøtter både funktionelle og æstetiske aspekter i byggeriet. De ru forskallingsbrædder fås i dimensionerne 19x100 mm og 25x100 mm og fås i flere længder.
Høvlede forskallingsbrædder bruges typisk til forskalling for:
Når det kommer til brædder, så er forskallingsbrædder af den laveste sortering ud af i alt 7 mulige sorteringsmuligheder, dvs. dårligste umiddelbare kvalitet, hvor man accepterer at der kan forekomme både bomkanter og knaster. Det har dog ikke den store betydning, da forskalling anvendes til en underliggende konstruktion som ikke er synlig.
Brugen af ru eller høvlede forskallingsbrædder afhænger af det specifikke byggeprojekt og de krav, der stilles til overfladefinish, holdbarhed og økonomi. Her er en oversigt over, hvornår man typisk bruger hver type, samt de fordele de giver.
Ru forskallingsbrædder er typisk brugt til midlertidige konstruktioner eller hvor en fin overfladefinish ikke er nødvendig. Eller i situationer, hvor ekstra greb er ønskeligt, for eksempel i skrå eller glatte områder, hvor arbejdere eller materialer skal forhindre at glide.
Fordelen ved de ru brædder er at de generelt er billigere end de høvlede, hvilket gør dem til en kosteffektiv løsning for mange projekter. Dog er differencen på prisen pr. stk. ikke så stor. Den ru overflade giver bedre greb for både arbejdere og materialer, hvilket kan forbedre sikkerheden på byggepladsen.
Høvlede forskallingsbrædder er typisk brugt til projekter, hvor der er ønsker om en glat overfladefinish, for eksempel i synlige betonarbejder eller hvor der er krav om en mere æstetisk finish. Dertil i konstruktioner, der kræver tættere tolerancer og mere præcise dimensioner.
Fordelen ved høvlede brædder er at de høvlede brædder har mere præcise og ensartede dimensioner, hvilket forbedrer præcisionen i konstruktionsarbejdet. Dertil reducerer man risikoen for splinter, hvilket gør håndteringen og arbejdet med brædderne sikrere.
Træ inddeles i 7 sorteringer alt efter antallet af knaster og bomkanter. De 4 pæneste sorteringer går under fællesbetegnelsen usorteret (forkortes u/s). Den 5. pæneste sortering går under betegnelsen kvinta (forkortes vta). Den 6. pæneste sortering går under betegnelsen seksta og den 7. pæneste sortering går under betegnelsen forskalling. Knaster og bomkanter accepteres således ved forskalling, da denne sortering typisk anvendes i den bagvedliggende konstruktion, der ikke bliver synlig.
Se video om hvem træproducenten Södra er.
Er du i tvivl om, hvilke forskallingsbrædder du skal vælge til dit projekt? Hos 10-4 sidder vi klar ved telefon, e-mail eller chat til at hjælpe dig.
Kontakt os i dag - vi glæder os til at hjælpe dig!
Se også vores udvalg af underbeklædningsbrædder | planker | trykimprægneret forskalling og trykimprægnerede brædder.